Doživimo Hrastovlje

Obisk Hrastovelj je lahko nepozabno doživetje, saj združuje bogato zgodovino, kulturo, naravo in gastronomijo – vse tesno povezane s tradicijo.

Program vključuje vodeni ogled vasi, med katerim nas bo vodnik popeljal po poti odkrivanja vseh ključnih vaških znamenitosti. Odprl nam bo vrata Galerije Jožeta Pohlena in Galerije Viktorja Snoja in nam predstavil, kaj vse galeriji skrivata in zakaj sta oba umetnika za Hrastovlje in Istro tako pomembna.

Poučnemu ogledu obeh galerij bo sledil sprehod do cerkve sv. Trojice, v kateri si bomo lahko ogledali prečudovite freske, spoznali njeno zgodovino ter se z zgodbo fresk Mrtvaškega plesa vrnili nazaj v čas mističnega srednjega veka.

Vodeni ogled se bo zaključil pri cerkvi, vendar tukaj našega odkrivanja vasi še ne bo konec.

Obiskali bomo vinsko klet Turistične kmetije Škrgat, ki se nahaja v središču vasi, kjer bomo lahko poskusili domače belo in rdeče vino letnik 2013.

Galerija Jožeta Pohlena

Njegovo ime je vsekakor tesno povezano s hrastoveljskimi freskami. Akademski slikar in kipar je zapisal: »Moja umetnost je mediteranska, daleč od kontinentalne; rada pa bi bila samo hrastoveljska.« Najbolj znan kipar slovenske Istre, sin  Hrastovelj, je leta 1949, po študiju v Firencah, odkril freske v vaški cerkvi. Po letu 1951, ko je v Ljubljani diplomiral, se je njegova umetnost razcvetela v neslutene širine slikarstva in kiparstva. Nad vasjo, na poti v Dol, stoji kamniti kip Šavrinke. Šavrinke so bile znane popotnice, ki so nosile na glavah kmečke pridelke v Trst in jih tam prodajale oziroma zamenjale za stvari, ki so jih rabile doma. Kip je Hrastovljam poklonil leta 1990 zgoraj omenjeni umetnik.

Galerija Viktorja Snoja

Viktor Snoj, slikar in pesnik ter restavrator je prvi, ki je freske razkril, jih restavriral in naredil njihovo kopijo, ki je na ogled v Pokrajinskem muzeju v Kopru. Freske, Hrastovlje, Istra so ga očarale do te mere, da je tu pognal svoje korenine.

Vojaški muzej Gorazda Pohlena

Vojaški muzej prve in druge svetovne vojne v istrski vasici Hrastovlje deluje že nekaj let, zbirko je skozi leta ustvarjal in uredil Gorazd Pohlen. V zbirkah si lahko ogledate uniforme, orožje, zastave, odlikovanja in še marsikaj iz 1. in 2. svetovne vojne, soške fronte, srednjega veka, rimskega imperija, časov Napoleona, Marije Terezije in drugo. Na dvorišču ima tudi mine in top, ki varuje muzej. Seveda nabojev in streliva ni v orožjih, na stenah pa so slike diktatorjev minulega stoletja, kot so Mussolini, Hitler, Tito in Stalin. V zbirki je tudi kopica raznih vojaških uniform, oblek, čelad in drugih vojaških relikvij.