Rotarijski klub Koper

10let
A+ A A-

Rotaractovci se pripravljajo na dva nova projekta

»Modro danes = zeleno jutri« in »Slovenska Istra v tvojih očeh«, sta dva projekta, s katerima se bodo prijavili za sredstva iz sklada za projekte za skupnost slovenskega distrikta. Namen prvega projekta »Modro danes = zeleno jutri«  je pridobiti originalne in inovativne idejne rešitve, ki bodo učinkovito prispevale k ohranjanju narave in okolja v Slovenski Istri. Ideje morajo biti načeloma uresničljive, družbeno in ekonomsko vzdržne, okolju prijazne ter odsevati duh rotarijskega gibanja.  Z natečajem se nagovarja predvsem mlade, srednješolce in njihove mentorje, k iskanju ustreznih ukrepov za reševanje prenekaterih izzivov, povezanih z okoljem, vodo, prehrano, infrastrukturo.

Z drugim projektom »Slovenska Istra v tvojih očeh«,  pa se želi prednostno privabiti mlade iz občin Ankaran, Koper, Izola in Piran, da s fotografijami predstavijo utrip vsakdanjega življenja v občinah Slovenske Istre.  Mladim bo tako tako dana možnost, da s pomočjo fotografskega aparata odkrivajo lepoto, zanimovosti in posebnosti svojega kraja.

Oba natečaja bosta objavljena v začetku prihodnjega leta.

 

 

 

 

Zadetkov: 9

PRAZNIKA OLJK V 2020 NE BO

CaptureKoprski rotarijci so se po skrbnem razmisleku odločili, da že tradicionalnega praznika ob zaključku oljkarske sezone, letošnjo jesen ne bo. Razlog je znan, poslabšane zdravstvene razmere zaradi Covida v celotni državi. Žal vseh preventivnih ukrepov ne bi bilo mogoče zagotoviti, zato je odločitev razumna.

 

 

Zadetkov: 52

SREČANJE FLOTE IYFR SLOVENIJE V KOPRU

Predavanje 01Predavanje 02

22. septembra so se slovenski rotarijci, ljubitelji in simpatizerji jadranja, zbrali na srečanju v Kopru. Osrednja tematika tokratnega srečanja, ki bodo v bodoče potekala izmenjaje se v Kopru, Portorožu ali Ljubljani, so bila osnovna pravila pomorskega prava, ki bi jih moral poznati vsak jadralec ali morjeplovec. Predavanje je pripravil eden redkih slovenskih strokovnjakov za pomorsko pravo mag. Gregor Velkaverh. Na začetku svojega predavanja je izpostavil, da je pomorosko pravo specifična pomorska pravna panoga, ki je obenem zelo kompleksna. Osnovni postulat celotnega pravnega sistema za to pravno panoga je, da je morje kot javno dobro v enem delu, gre za priobalni pas, last države, ob kateri se nahaja, da pa na odprtem morju velja, da ni v lasti nikogar. Prav tako obstaja pojem "teritorij države, katere zastavo ladja vije", pomeni, da ima država zastave jurisdikcijo na tej ladji oziroma da ladja predstavlja del teritorija države. V nadaljevanju je razložil tudi termin neškodljivega prehoda, to je pravico ladje, da pluje skozi teritorialno morje. Prav tako je vse opozoril na dolžnost reševanja na morju in da reševalcu za uspešno reševanje pripada nagrada. V vsakem primeru smo dolžni nuditi pomoč pri reševanju na morju.

 

Zadetkov: 70

Podkategorije

pomagam